Zelená (od 1.7.2020 bíla) karta

Zelenou (bílou) kartu jako jediný doklad o pojištění již nemusíte sebou vozit fyzicky. Stačí ji mít v mobilu a na vyžádání ji takto předložit kontrolujícímu policistovi. To platí jen na území ČR. Jedete-li za hranice, mějte ji fyzicky u sebe.
Zelená (od 1.7.2020 bíla) karta

Zákon o provozu na pozemních komunikacích (168/1999Sb.)stále říká, že: „při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie České republiky.“ Pokud tak neučiní, může se dočkat pokuty až ve výši 3000 Kč. Na tom se nic nemění. Jak ale vidno, fakticky vůbec neříká, v jaké formě ji má u sebe řidič mít.

Protože někteří si toto znění zákona vyložili už dříve tak, že kartu stačí mít v elektronické podobě, ale policisté to neuznávali, rozhodlo se ministerstvo vydat oficiální stanoviskoze dne 1.7.2021. Ve svém právním názoru přímo napsalo, že „povinnost předložit zelenou kartu podle paragrafu 17 odst. 1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu.“

Možností, jak dostat zelenou kartu do telefonu, je hned několik. Pojišťovny dnes nabízí možnost svým klientům kartu poslat do emailu, pak je snadné si ji prostě uložit. Ti, kteří ji u sebe mají jen fyzicky, ji pak mohou vyfotit dostatečně zřetelně, a uložit do telefonu. To platí jen na území Čěské republiky.

Většina  pojišťovnen pak nabízí možnost kartu kdykoliv zobrazit pomocí jejich aplikací nainstalovaným ve Vašem mobilu, jiné vše zasílají do Vašeho mailu, ze kterého si ZK uložíte do Vašeho mobilu.

Zpět na přehled

Odebírání novinek a článků - ODBORNÉ SLUŽBY OPAVA s.r.o.

Také nemáme rádi SPAM! Našim klientům a dalším zájemcům poskytujeme občasné, ale hodnotné informace ze světa motorismu a řidičské praxe. Věnujeme se rovněž příslušné legislativě. Budete-li chtít, přihlaste se k odběrům novinek, odhlásit se můžete kdykoliv.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (1.0 + 26.4) *

Nahoru